marți, 27 august 2013

Siiii... din nou la targul I love handmade!

Va anunt cu mult drag si bucurie ca in zilele de 7 si 8 septembrie voi fi din nou la Palatul Sutu, unde va astept cu multe creatii noi, cu multe reduceri si cu multa voie buna garantata de super trio-ul UniKafi, Lili's Dressing si Love4felt

joi, 8 august 2013

Artefacte din lana impaslita in descoperiri arheologice - I

In China - regiunea autonoma Xinjiang, in regiunea bazinului Tarim, au fost descoperite o serie de morminte datand din epoca bronzului, in care s-au gasit mumii extrem de bine conservate datorita conditiilor naturale din desertul Taklaman, care au favorizat mumificarea naturala - aerul foarte uscat si solul alcalin. Un lucru foarte interesant de observat este ca foarte multe dintre aceste mumii aveau trasaturi europene - parul blond sau roscat impletit in cozi asemenea populatiilor europene, nas acvilin, o statura inalta care nu se regaseste la popoarele asiatice, iar vestmintele si obiectele funerare cu care au fost ingropate si care au ramas intacte sunt de tip european. Originea europeana si siberiana a fost confirmata de testele ADN.
Un grup de mumii atrage atentia in mod special, in el fiind si doua dintre cele mai cunoscute si mai fotografiate. Omul din Cherchen - a trait acum 3000 de ani aproximativ,  avea o statura impunatoare la cei aproape 2 metri, cu parul lung blond-roscat, purtand haine viu colorate din lana de oaie, tesuta la razboiul de tesut.
Alaturi de el au mai fost gasite mumiile a trei femei si un bebelus, dintre care numai una si bebelusul sunt la fel de bine pastrate. Este foarte probabil ca intre ei sa fi existat o relatie de rudenie, fie de sange fie prin alianta. Bebelusul este infasurat intr-un material maro-roscat si e legat cu sfoara albastra si rosie rasucita, iar pe cap are doua caciuli din lana impaslita, dedesubt una rosie, si deasupra una albastra, iar alaturi au fost asezate cu drag un recipient pentru lapte si un corn de vita din care sa bea.
Interesant de remarcat, Omul din Cherchen a fost ingropat alaturi de nu mai putin de 10 palarii, nici una asemanatoare cu cealalta.Una din palariile din lana impaslita.
Sosetele Omului din Cherchen sunt tot din lana impaslita, din fasii infasurate pe picior:
Sursa foto si info 
La fel si celelalte mumii, au avut foarte multe obiecte de imbracaminte alaturi. Materialele folosite au fost in principal lana, care a fost tesuta in mai multe tehnici, dar si impaslita, existand si un numar de obiecte si piele sau blana.

duminică, 4 august 2013

Stiati ca...?

Impaslirea este procesul prin care lana este transformata intr-un material fara a fi tesuta sau toarsa, doar sub actiunea caldurii, a umezelii si a frecarii. Materialul obtinut este gros, rezistent, calduros si nu retine apa. Aceasta tehnica dateaza din vremuri preistorice, cand era folosita de popoare nomade - arheologii descoperind in Turcia unele dintre cele mai vechi urme ale lanii impaslite, datand din perioada neolitica (6500-6300 I. Chr.).